Japan, een racistische cultuur?
Gegroet,
Vooraleer ik begin met mijn relaas, wil ik aan iedereen duidelijk maken dat wat hier gezegd wordt een zeer persoonlijke analyse is van wat er gebeurd is in mijn leven de laatste weken. Ik ben in elk geval geen racist die probeert te kakken op een ander ras, maar iemand die de gebeurtenissen een beetje beter onder de loep wilt nemen. Wat er gebeurd is, is dan ook iets waar ik mij behoorlijk wat vragen stelde over de Japanse samenleving, en dan meer in het bijzonder de samenleving in mijn eigen dorm 'Shuurei-ryou' (die er zo zijn eigen regeltjes op nahoudt).
Wat is er gebeurd? Wel, het was al erg vroeg duidelijk dat de dorm waar ik momenteel in leef, niet echt een fijne sfeer is om in te vertoeven. Ge moet de vorige blogs er nog maar eens bijnemen om duidelijker te weten wat ik bedoel (de zaak Keishi, en de belachelijke regels die ineens geimplementeerd werden...). Maar wat er onlangs is gebeurd, verslaat alle verbeelding.
Het is eigenlijk allemaal begonnen op het moment dat wij, de buitenlander, niet echt tevreden gingen met de nieuwe regels dat we na 10 uur niet meer op iemand anders' kamer mochten komen en dat na 10 uur het bad in de noord-vleugel niet meer gebruikt mocht worden (een derde was dat na 10 uu uw raam dicht doen als ge lawaai maakt op de kamer...), dit allemaal om lawaai-overlast te voorkomen. Er waren al wat klachten gekomen en er moest iets gedaan worden. Nu, wij waren er van overtuigd dat dit maar een druppel op de hete plaat zou zijn. Als er iets gedaan moest worden, dan is het wel de oorzaak van de klachten zoeken en die dan aanpakken... Alleszins, er was dus een meeting georganiseerd om er nog eens over te denken en om onze mening en ideeen te geven. Maar het was al snel duidelijk dat er niks ging veranderen en dat die meeting gewoon een fars was om ons zoet te houden. We hebben ons gedacht gezegd en erg productief geweest, maar daar hebben ze niks mee gedaan. Meer zelfs, vanaf dat moment is er nooit meer een meeting geweest voor ons (normaal elke maand!!! en dit was ergens rond november...)
Het gaat zelfs verder. Als ik mij ni vergis is er in december een festival geweest van de dorm. Een week lang zouden er dingen gedaan worden (sport en spel en optredentjes en dergelijke). Het frappante was dat wij, de buitenlanders, daar helemaal niks van afwisten. Door de wandelgangen klonk zelfs 2 dagen voordien, dat ook de buitenlanders een uur moeten vullen op het grote eindfeest (dat op het de 3de dag van de week plaatsvond). Daar hebben wij dan natuurlijk ons 'gat' aan geveegd. Als ge ons er ni bij wilt, dan moet het voor ons ook niet he...
Hier is dus de eerste irritatie begonnen. Toen vond ik het nog ni echt een 'big deal' omdat de mensen zelf vriendelijk bleven en zich er zelf ni veel van aantrokken. Maar onlangs is er iets gebeurd wat bij mij toch wel een erg sterk gevoel van ongenoegen en zelfs van stevige irritatie naar boven deed komen.
In Japan begint het nieuwe jaar in april. Dus de nieuwe Japanners komen ook aan en worden direct zwaar onder de schoen gedrukt van de 2de, 3de en 4de jaars. Respect moeten ze tonen op een behoorlijk belachelijke manier (ik kan het woord 失礼します ni meer horen!!!). Zelfs belachelijk in Japan, volgens Japanse moderne waarden en gebruiken. Voor deze eerstejaars werd er een welkomsfeesje gehouden. Hier begint het, wij wisten van niks tot 10 minuten voor de eerste speech zou gegeven worden. Er was ook eten inbegrepen, dus er zou geen eten worden geserveerd in de dorm. Reden te meer dat we al vrij pissig waren dat er ons niks werd gezegd. Nu, hier begint de frustratie pas. Bleek nu dat de eerstejaars hier getrakteerd werden door de ouderen. En dat de volgende dagen de eerstejaars persoonlijk bij elke oudere zichzelf moest gaan voorstellen, en hen moest bedanken voor deze traktatie. Logisch denk ik dan.
De manier waarop dit gebeurde was dan weer niet erg logisch. Wij werden, letterlijk, genegeerd! Wij hadden niet betaald (we wisten er in de eerste plaats al niks van), dus aan ons moest geen aandacht besteed worden. Als dat zo in de lounge of in de cafetaria is, geen probleem. Maar als ze de kamer binnen komen en door mijn gedeelte lopen om mij dan de rug te keren en zich voor te stellen aan mijn room mate en dan gewoon weg te gaan, dit 30 keer, dan begint de irritatie toch vrij hoog op te lopen. Het wordt zelfs nog gortiger als de eerstejaars vragen "hebt ge betaald voor het eten" en ge zegt nee, da ze niks meer zeggen en u de rug keren. Ik was gedegouteerd!
De vraag is nu: Wat moeten we daar nu van denken? Ik ben er zeker van dat als ge dezelfde situatie in Amerika met de Afro-Amerikaan, of in België met de allochtoon bekijkt, dan moogt ge er zeker van zijn dat er sprake is van racisme. Vandaar heb ik de definitie eens opgezocht van racisme: "het uiten van minachting, vijandigheid of haat van het ene ras jegens een ander, voortkomend uit een gevoel van meerwaarde" (www.vandale.be). Gezien dit voorbeeld, denk ik dat het niet erg onjuist is, en tevens erg jammer is, om te zeggen dat er inderdaad een zekere grond van waarheid zit in mijn bescheiden mening. De vijandigheid en haat gaat een beetje ver, maar minachting was zeker aanwezig. Daar moet ik zelfs geen uitleg bij geven... Als 120 van de 142 weet hebben van een welkomstfeesje en de 22 andere (niet geheel ontoevallig allemaal buitenlanders) links worden gelaten, kan ik gerust zeggen dat wij 'niet gewenst' waren.
De vraag blijft dan of dat gevoel voortkomt uit 'een gevoel van meerwaarde'? Voelt een Japanner zich superieur tov een niet-Japanner? In eerste instantie zou ik zeggen van 'neen'! a) Japanners (toch de mensen in mijn buurt, Kansai) zijn heel erg vriendelijke mensen die als er een probleem is toch altijd bereid zijn om te helpen. b) Ze komen met u praten en zijn op zijn minst in u geïnteresseerd.
In tweede instantie kan ik deze dingen ook zien in hun nadeel. Want (en ik denk dat het internationale Tokyo daar een uitzondering in kan zijn) a) als de vriendelijke Japanner u komt helpen met een probleem, dan twijfel ik eraan of dat is uit altruïsme of uit het gevoel van 'we zullen die hulpeloze buitenlander eens gaan helpen, zo zielig als hij is'. Ik denk dat wat ik hier zeg voor vele mensen vrij bekend in de oren klinkt.
Een Japanner en tevens goede vriend van mij heeft mijgezegd dat hij zo een dingen (zelfs in Kansai) nog niet heeft meemaakt (waardoor we dus kunnen zeggen dat Japanners hun eigen en een ander ras dus zeker anders behandelen).
En b), de overgrote meerderheid van de Japanners die spontaan met u komen babbelen, doet dit niet uit interesse in u, maar om hun eigen Engels te kunnen oefenen (wat meestal veel te slecht is om effectief te babbelen waardoor we na de zelf-introductie overschakelen naar het Japans, waarna de meeste Japanners na 5 minuten het dan ook opgeeft en vertrekt). Dat dat de reden is, is niet mijn eigen opinie die voortvloeit uit het gesprek, maar komt van het letterlijke 'I want to be your friend because I want to speak English'...
Hetgeen ik hiermee wil zeggen, is dat ze wel open zijn, maar dat dat niet is uit symphatie of interesse. Het is oftewel uit medelijden, oftewel uit egoïsme. En in zekere zin is er, vind ik dan, sprake van een gevoel van meerwaarde tov de 'hulpeloze buitenlander die toevallig Engels kan waar dan gebruik van gemaakt kan worden'.
Natuurlijk moet ik erbij vermelden dat ik hier erg sterk veralgemeen, en dat dit natuurlijk niet op iedereen van toepasing is. Mensen die ik hier als vriend beschouw, kan ik niet meer onder die noemers plaatsen, maar helaas moet ik er wel bijzeggen dat die vriendschap begonnen is onder die noemer. Door elkaar te leren kennen (in welke taal dan ook) is er dan uiteindelijk een vriendschap ontstaan, die nu (gelukkig) sterk afwijkt van deze veralgemening.
Het woord racisme zou dus in theorie gebruikt kunnen worden, ware het niet dat de betekenis van het woord zeker en vast ook cultuurgebonden is, dacht ik. Volgens de Japanse versie van Wikipedia is racisme 人権差別 het volgende "人が自らとは異なる人種、民族に対して形質的差異をもって差別すること" wat 'elke vorm van discriminatie' betekent, 'die gericht is naar verschillen in vorm en karakter van een volk die verschilt van uw eigen'. Dus zelfs volgens hun eigen definitie (als ik zo vrij mag zijn om Wikipedia een volwaardige encyclopedie te noemen) zijn deze gebeurtenissen (of toch alleszins de laatste gebeurtenis) 'actes of racisme'. Het feit dat alleen de buitenlanders niet uitgenodigd zijn, heeft alles te maken met discriminatie van mensen die anders zijn als uzelf.
Nu, het zou een te snelle conclusie zijn moest ik alleen deze gebeurtenis in kaart brengen. Ik ben dus met deze situatie naar erg veel verschillende mensen gegaan en hun bescheiden mening gevraagd over de situatie (natuurlijk mijn eigen afkeuring niet vermeldend) en buiten 1 iemand, is ieders mening dat dat gecategoriseerd moet worden onder 'cultuurverschil'. En als ik dan zeg dat ik daar niet mee akkoord ga, en de situatie omkeer naar Belgische of Amerikaanse standaard (dus met de Belg of Amerikaan als 'Japanner', en de allochtoon of Afro-Amerikaan als 'buitenlander'), dan is het antwoord dat we 'het zo niet mogen zien. De denkwijze van Japan en de denkwijze van de rest van de wereld is niet hetzelfde. Ge moogt het een niet zonder meer in het andere plaatsen.' Om een of andere reden heb ik moeilijkheden om daar akkoord mee te gaan. Maar ze bleven allemaal bij hun standpunt 'cultuurverschil'.
Het is misschien een soort van excuus om dit gebeuren een beetje mee te verantwoorden (gezien kritiek op een Japanner, er een is op alle Japanners... er blijft een soort groepsgevoel, denk ik), maar ook al is het zo, dan bewijst dit eens te meer dat er iets niet pluis is met deze Japanse cultuur. En dat daar helaas uitingen van zijn waar wij als buitenlander 'gedegouteerd' van zijn.
Natuurlijk wilt dit niet zeggen dat ik de Japanse samenleving haat en hier zo snel mogelijk weg wil. Ik wil alleen erg maatschappijkritisch blijven en niet zomaar alles slikken zonder eerst te knabbelen. Het blijft een zeer interessant land om in te vertoeven, waar wij in het Westen nog veel kunnen leren. Maar ik kan duidelijk ook het omgekeerde zeggen. Er is voor de wereld nog veel werk voor de boeg !!!
Ik hoop dat ik even erg controversieel ben geweest en natuurlijk is elke mening die zowel niet als wel akkoord gaat met mij, meer dan welkom!
Gegroet,
Michael in Osaka, Japan
PS: maar als er een ding is waar ik wel heel erg zeker van ben, dan is het wel het feit dat het leven in de dorm waar ik nu leef, geen fijne sfeer is om in te vertoeven. Belachelijk en erg vervelend (buiten dan de WC's met sproeier en het bad...). Mijn raad voor de kapitaalkrachtige toekomstige Kandai-student: verhuis zo snel mogelijk! Ge zijt echt beter af...
Tenzij ge stalen zenuwen hebt en u van nergens iets aantrekt. Dan hebt ge geen probleem... ik helaas, ben zo niet.
Vooraleer ik begin met mijn relaas, wil ik aan iedereen duidelijk maken dat wat hier gezegd wordt een zeer persoonlijke analyse is van wat er gebeurd is in mijn leven de laatste weken. Ik ben in elk geval geen racist die probeert te kakken op een ander ras, maar iemand die de gebeurtenissen een beetje beter onder de loep wilt nemen. Wat er gebeurd is, is dan ook iets waar ik mij behoorlijk wat vragen stelde over de Japanse samenleving, en dan meer in het bijzonder de samenleving in mijn eigen dorm 'Shuurei-ryou' (die er zo zijn eigen regeltjes op nahoudt).
Wat is er gebeurd? Wel, het was al erg vroeg duidelijk dat de dorm waar ik momenteel in leef, niet echt een fijne sfeer is om in te vertoeven. Ge moet de vorige blogs er nog maar eens bijnemen om duidelijker te weten wat ik bedoel (de zaak Keishi, en de belachelijke regels die ineens geimplementeerd werden...). Maar wat er onlangs is gebeurd, verslaat alle verbeelding.
Het is eigenlijk allemaal begonnen op het moment dat wij, de buitenlander, niet echt tevreden gingen met de nieuwe regels dat we na 10 uur niet meer op iemand anders' kamer mochten komen en dat na 10 uur het bad in de noord-vleugel niet meer gebruikt mocht worden (een derde was dat na 10 uu uw raam dicht doen als ge lawaai maakt op de kamer...), dit allemaal om lawaai-overlast te voorkomen. Er waren al wat klachten gekomen en er moest iets gedaan worden. Nu, wij waren er van overtuigd dat dit maar een druppel op de hete plaat zou zijn. Als er iets gedaan moest worden, dan is het wel de oorzaak van de klachten zoeken en die dan aanpakken... Alleszins, er was dus een meeting georganiseerd om er nog eens over te denken en om onze mening en ideeen te geven. Maar het was al snel duidelijk dat er niks ging veranderen en dat die meeting gewoon een fars was om ons zoet te houden. We hebben ons gedacht gezegd en erg productief geweest, maar daar hebben ze niks mee gedaan. Meer zelfs, vanaf dat moment is er nooit meer een meeting geweest voor ons (normaal elke maand!!! en dit was ergens rond november...)
Het gaat zelfs verder. Als ik mij ni vergis is er in december een festival geweest van de dorm. Een week lang zouden er dingen gedaan worden (sport en spel en optredentjes en dergelijke). Het frappante was dat wij, de buitenlanders, daar helemaal niks van afwisten. Door de wandelgangen klonk zelfs 2 dagen voordien, dat ook de buitenlanders een uur moeten vullen op het grote eindfeest (dat op het de 3de dag van de week plaatsvond). Daar hebben wij dan natuurlijk ons 'gat' aan geveegd. Als ge ons er ni bij wilt, dan moet het voor ons ook niet he...
Hier is dus de eerste irritatie begonnen. Toen vond ik het nog ni echt een 'big deal' omdat de mensen zelf vriendelijk bleven en zich er zelf ni veel van aantrokken. Maar onlangs is er iets gebeurd wat bij mij toch wel een erg sterk gevoel van ongenoegen en zelfs van stevige irritatie naar boven deed komen.
In Japan begint het nieuwe jaar in april. Dus de nieuwe Japanners komen ook aan en worden direct zwaar onder de schoen gedrukt van de 2de, 3de en 4de jaars. Respect moeten ze tonen op een behoorlijk belachelijke manier (ik kan het woord 失礼します ni meer horen!!!). Zelfs belachelijk in Japan, volgens Japanse moderne waarden en gebruiken. Voor deze eerstejaars werd er een welkomsfeesje gehouden. Hier begint het, wij wisten van niks tot 10 minuten voor de eerste speech zou gegeven worden. Er was ook eten inbegrepen, dus er zou geen eten worden geserveerd in de dorm. Reden te meer dat we al vrij pissig waren dat er ons niks werd gezegd. Nu, hier begint de frustratie pas. Bleek nu dat de eerstejaars hier getrakteerd werden door de ouderen. En dat de volgende dagen de eerstejaars persoonlijk bij elke oudere zichzelf moest gaan voorstellen, en hen moest bedanken voor deze traktatie. Logisch denk ik dan.
De manier waarop dit gebeurde was dan weer niet erg logisch. Wij werden, letterlijk, genegeerd! Wij hadden niet betaald (we wisten er in de eerste plaats al niks van), dus aan ons moest geen aandacht besteed worden. Als dat zo in de lounge of in de cafetaria is, geen probleem. Maar als ze de kamer binnen komen en door mijn gedeelte lopen om mij dan de rug te keren en zich voor te stellen aan mijn room mate en dan gewoon weg te gaan, dit 30 keer, dan begint de irritatie toch vrij hoog op te lopen. Het wordt zelfs nog gortiger als de eerstejaars vragen "hebt ge betaald voor het eten" en ge zegt nee, da ze niks meer zeggen en u de rug keren. Ik was gedegouteerd!
De vraag is nu: Wat moeten we daar nu van denken? Ik ben er zeker van dat als ge dezelfde situatie in Amerika met de Afro-Amerikaan, of in België met de allochtoon bekijkt, dan moogt ge er zeker van zijn dat er sprake is van racisme. Vandaar heb ik de definitie eens opgezocht van racisme: "het uiten van minachting, vijandigheid of haat van het ene ras jegens een ander, voortkomend uit een gevoel van meerwaarde" (www.vandale.be). Gezien dit voorbeeld, denk ik dat het niet erg onjuist is, en tevens erg jammer is, om te zeggen dat er inderdaad een zekere grond van waarheid zit in mijn bescheiden mening. De vijandigheid en haat gaat een beetje ver, maar minachting was zeker aanwezig. Daar moet ik zelfs geen uitleg bij geven... Als 120 van de 142 weet hebben van een welkomstfeesje en de 22 andere (niet geheel ontoevallig allemaal buitenlanders) links worden gelaten, kan ik gerust zeggen dat wij 'niet gewenst' waren.
De vraag blijft dan of dat gevoel voortkomt uit 'een gevoel van meerwaarde'? Voelt een Japanner zich superieur tov een niet-Japanner? In eerste instantie zou ik zeggen van 'neen'! a) Japanners (toch de mensen in mijn buurt, Kansai) zijn heel erg vriendelijke mensen die als er een probleem is toch altijd bereid zijn om te helpen. b) Ze komen met u praten en zijn op zijn minst in u geïnteresseerd.
In tweede instantie kan ik deze dingen ook zien in hun nadeel. Want (en ik denk dat het internationale Tokyo daar een uitzondering in kan zijn) a) als de vriendelijke Japanner u komt helpen met een probleem, dan twijfel ik eraan of dat is uit altruïsme of uit het gevoel van 'we zullen die hulpeloze buitenlander eens gaan helpen, zo zielig als hij is'. Ik denk dat wat ik hier zeg voor vele mensen vrij bekend in de oren klinkt.
Een Japanner en tevens goede vriend van mij heeft mijgezegd dat hij zo een dingen (zelfs in Kansai) nog niet heeft meemaakt (waardoor we dus kunnen zeggen dat Japanners hun eigen en een ander ras dus zeker anders behandelen).
En b), de overgrote meerderheid van de Japanners die spontaan met u komen babbelen, doet dit niet uit interesse in u, maar om hun eigen Engels te kunnen oefenen (wat meestal veel te slecht is om effectief te babbelen waardoor we na de zelf-introductie overschakelen naar het Japans, waarna de meeste Japanners na 5 minuten het dan ook opgeeft en vertrekt). Dat dat de reden is, is niet mijn eigen opinie die voortvloeit uit het gesprek, maar komt van het letterlijke 'I want to be your friend because I want to speak English'...
Hetgeen ik hiermee wil zeggen, is dat ze wel open zijn, maar dat dat niet is uit symphatie of interesse. Het is oftewel uit medelijden, oftewel uit egoïsme. En in zekere zin is er, vind ik dan, sprake van een gevoel van meerwaarde tov de 'hulpeloze buitenlander die toevallig Engels kan waar dan gebruik van gemaakt kan worden'.
Natuurlijk moet ik erbij vermelden dat ik hier erg sterk veralgemeen, en dat dit natuurlijk niet op iedereen van toepasing is. Mensen die ik hier als vriend beschouw, kan ik niet meer onder die noemers plaatsen, maar helaas moet ik er wel bijzeggen dat die vriendschap begonnen is onder die noemer. Door elkaar te leren kennen (in welke taal dan ook) is er dan uiteindelijk een vriendschap ontstaan, die nu (gelukkig) sterk afwijkt van deze veralgemening.
Het woord racisme zou dus in theorie gebruikt kunnen worden, ware het niet dat de betekenis van het woord zeker en vast ook cultuurgebonden is, dacht ik. Volgens de Japanse versie van Wikipedia is racisme 人権差別 het volgende "人が自らとは異なる人種、民族に対して形質的差異をもって差別すること" wat 'elke vorm van discriminatie' betekent, 'die gericht is naar verschillen in vorm en karakter van een volk die verschilt van uw eigen'. Dus zelfs volgens hun eigen definitie (als ik zo vrij mag zijn om Wikipedia een volwaardige encyclopedie te noemen) zijn deze gebeurtenissen (of toch alleszins de laatste gebeurtenis) 'actes of racisme'. Het feit dat alleen de buitenlanders niet uitgenodigd zijn, heeft alles te maken met discriminatie van mensen die anders zijn als uzelf.
Nu, het zou een te snelle conclusie zijn moest ik alleen deze gebeurtenis in kaart brengen. Ik ben dus met deze situatie naar erg veel verschillende mensen gegaan en hun bescheiden mening gevraagd over de situatie (natuurlijk mijn eigen afkeuring niet vermeldend) en buiten 1 iemand, is ieders mening dat dat gecategoriseerd moet worden onder 'cultuurverschil'. En als ik dan zeg dat ik daar niet mee akkoord ga, en de situatie omkeer naar Belgische of Amerikaanse standaard (dus met de Belg of Amerikaan als 'Japanner', en de allochtoon of Afro-Amerikaan als 'buitenlander'), dan is het antwoord dat we 'het zo niet mogen zien. De denkwijze van Japan en de denkwijze van de rest van de wereld is niet hetzelfde. Ge moogt het een niet zonder meer in het andere plaatsen.' Om een of andere reden heb ik moeilijkheden om daar akkoord mee te gaan. Maar ze bleven allemaal bij hun standpunt 'cultuurverschil'.
Het is misschien een soort van excuus om dit gebeuren een beetje mee te verantwoorden (gezien kritiek op een Japanner, er een is op alle Japanners... er blijft een soort groepsgevoel, denk ik), maar ook al is het zo, dan bewijst dit eens te meer dat er iets niet pluis is met deze Japanse cultuur. En dat daar helaas uitingen van zijn waar wij als buitenlander 'gedegouteerd' van zijn.
Natuurlijk wilt dit niet zeggen dat ik de Japanse samenleving haat en hier zo snel mogelijk weg wil. Ik wil alleen erg maatschappijkritisch blijven en niet zomaar alles slikken zonder eerst te knabbelen. Het blijft een zeer interessant land om in te vertoeven, waar wij in het Westen nog veel kunnen leren. Maar ik kan duidelijk ook het omgekeerde zeggen. Er is voor de wereld nog veel werk voor de boeg !!!
Ik hoop dat ik even erg controversieel ben geweest en natuurlijk is elke mening die zowel niet als wel akkoord gaat met mij, meer dan welkom!
Gegroet,
Michael in Osaka, Japan
PS: maar als er een ding is waar ik wel heel erg zeker van ben, dan is het wel het feit dat het leven in de dorm waar ik nu leef, geen fijne sfeer is om in te vertoeven. Belachelijk en erg vervelend (buiten dan de WC's met sproeier en het bad...). Mijn raad voor de kapitaalkrachtige toekomstige Kandai-student: verhuis zo snel mogelijk! Ge zijt echt beter af...
Tenzij ge stalen zenuwen hebt en u van nergens iets aantrekt. Dan hebt ge geen probleem... ik helaas, ben zo niet.
15 Comments:
joe,
klinkt idd echt niet gezellig :-s
mss wel zo dat ge pas zo een gewoonten kunt afleren als ge zelf een tijdje in een andere cultuur hebt gewoond en daarvan lessen hebt kunnen trekken .... dus eigelijk zou elke japanner een jaar in een ander land moeten studeren....
maja... dan zitten wij weer met al die jappen hier....
m
maar slim zijn ze niet die jappen, hahaha!!!!
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF27042007_014
ze kennen het verschil niet eens tussen een schaap en een poedel...
in ieder geval hebt ge nu een gouden kans om te begrijpen wat het is anders bekeken te worden owv futiele dingen zoals huidskleur, ras(wat volgens de EOS bij mensen niet bestaat), handicap, seksuele voorkeur, etc...
live and learn:) maar daar twijfel ik nie aan
R.O.B
Het is inderdaad een controversiele blog, die vraagt om reactie. Ik moet wel dociel toegeven, dat ik algemeen gezien met uw meningen instem. De meeste vriendschappen beginnen uit egoisme, medelijden kom je hier in tokyo niet zoveel tegen, eerder uit bewonderin, "ik ben vriend van de buitenlander", een soort mystiek rond de witte. Maar als je geluk hebt, spruit daar inderdaad een schone vriendschap uit voort, die zoals ik lees ook bij u heeft plaatsgevonden. Nu ga ik u vertellen, dat in tegenstelling tot mijn altijd positieve blogs, ik mij al mateloos heb geergerd aan de Japanse maatschappij, die zo'n extreem, onbeschrijfelijk nationaliteitsgevoel hebben en zich associeren met een soort onbestaand ideaal, dat "ons" altijd als buitenstaander, GAIjin, mens van buiten zal beschouwen. Een klein voorbeeld; in de bijutsubu waar ik nu ondertussen al 8 maanden zit en regelmatig kom, al een paar goeie "maten" heb, word ik nog steeds bewonderd als een ster op het ergerlijke af. Ze stellen je op een voetstuk, wat zo'n ongelooflijke afstand creeert, het is bijna om te huilen. Ze laten heel moeilijk, of niet, aan hun zijde toe, op allerlei manieren; bewondering, uitsluiting, negeren etc...
Maar dit is idd een veralgemening, mooie relaties kunnen er ook uit voortspringen, kijk maar es naar het programma op tv "okusan wa gaikokujin" of zoiets. Echt inspirerend :-)
En verder, dat een dorm ergerlijk is hoef je me niet te vertellen. Ik heb zes jaar op een internaat geleefd en kan heel goed meespreken van dergelijke belachelijke en nutteloze regeltjes, laat staan van prioriteiten voor de ene groep, die niet gelden voor de andere.
ganbattene! Het is een interessante sociale ervaring, naast het taalbad.
Hey Michael,
dit vraagt toch wel om een kleinschalige protestactie van de 22 buitenlanders, niet? feestje organiseren voor de buitenlanders, andere mensen uitnodigen die dan niets tegen je kamergenoot zeggen, spandoeken hangen?. beetje onze cultuur binnenbrengen, met een betoginkje voor de dorm. etentje organiseren voor de nieuwelingen met lekkerder eten is misschien ook een mogelijkheid??
groeten, Huub
EY MIG HET BEEST,
Elke keer opnieuw verbaas ik me weer over die stevige schrijfstijl van u! Vond het vrij vervelend om te lezen, omdat ik me er zelf zo over begon op te jagen... t'is zo oncorrect, en zo vreselijk onrechtvaardig. Net zoals R.O.B zegt, nu is het ens andersom. T'is een oneindig triest verhaal... iedereen zou het eigenlijk es moeten ervaren om miss daadwerkelijk iets te kunnen veranderen.
Om over te stappen op iets luchtiger: het w e e r :)
gedaan met de luchtige rokjes, de blote tenen en mouwloze t-shirtjes,..., het is terug Belgenweer!
De examenrooster is ook terug in het land, en positiever: uitzicht op de terugkomst van onze geliefde Saartje en Roelie!! Ik kijk ernaar uit om die twee schapen terug in levende lijve te zien!
Hier op kot zijn ze binnengedrongen toen ik aant douchen was en de smeerlappen hebben men gsm en portefeuille ontvreemd van de bureau. T'is al erg, als ge u al niemeer op uw gemak kunt voelen in uw eigen kot. Die beruchte avond werden we weer allemaal wakker geschud door een tragische moord. -Annick Van Uytsel, 18 jaar, vermoord teruggevonden in een vuilzak in het kanaal van Lummen- Ge staat er zo machteloos tegenover. Er zijn zoveel dingen in de wereld die normale mensen niet kunnen begrijpen. Er zijn zoveel faktoren die mensen zo maken. Het is allemaal zo onbegrijpelijk, zo hard en vooral zo on-menselijk...
Als ge dan zo iets ziet dan moogt ge niet klagen. Ge wordt weer met uw neus op de feiten geduwd. Er -ís- niets om over te klagen.
Ondertussen is de portefeuille al terug gebracht en da is al één opluchting eh! Al die kleine dingetjes, briefjes van Tim, fotootjes, lidkaarten, en zoveel meer.
Men blauw fietsje heeft zijn beste tijd gehad. Men monument! Men trots tweewielertje! Met spijt in het hart besloten om een andere fiets mee naar Leuven te nemen. En ik moet toegeven: grotere banden fietsen sneller.
soit, ik heb hier nog effe tijd voor ik men brede dijen in de fitness gooi;)
hele dikke kus,
laat het nie te fel aan uw hart komen al die domheid. Ge staat daar boven!
-doe nooit iemand anders aan, hoe je zelf niet behandeld wilt worden-
Bedankt voor de vele commentaren! Ik moet idd zeggen dat iedereen een punt heeft. Het is kut voor mij, dus kan ik de Belgische cultuur introduceren en hopen dat ze er verandering in brengen, en het is een goede ervaring om eens aan de kant te staan van de ge"discrimineerden". Alleszins, ik blijf niet bij de pakken neerzitten, ik ga er flink tegenaangaan! Hopsaaaa!
Old-fashioned of casinos? enquire this grassy [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] superintendent and wing it humiliate online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also do research our behindhand [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] bob at http://freecasinogames2010.webs.com and whip bona fide fabulously plausible !
another lone [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] more is www.ttittancasino.com , as a substitute representing of german gamblers, array unrestrained online casino bonus.
limit in the checking of all to look upon this gratis [url=http://www.casinoapart.com]casino[/url] recompense at the greatest [url=http://www.casinoapart.com]online casino[/url] signal with 10's of unworldly [url=http://www.casinoapart.com]online casinos[/url]. circumstances [url=http://www.casinoapart.com/articles/play-roulette.html]roulette[/url], [url=http://www.casinoapart.com/articles/play-slots.html]slots[/url] and [url=http://www.casinoapart.com/articles/play-baccarat.html]baccarat[/url] at this [url=http://www.casinoapart.com/articles/no-deposit-casinos.html]no valid joined's desert of casino[/url] , www.casinoapart.com
the finest [url=http://de.casinoapart.com]casino[/url] in the letting up UK, german and all on ace of the world. so as regards the treatment of the choicest [url=http://es.casinoapart.com]casino en linea[/url] discontinuity us now.
This is really a fascinating Michael in Osaka website and all your articles like
"Japan, een racistische cultuur?" , lots of useful stuff.
--------------------------
Free Cash Bonus
By the way, I love Michael in Osaka topic too! Very interesting read.
See you soon!
--------------------------
Poker hold em money
[url=http://www.23planet.com]online casino[/url], also known as understood casinos or Internet casinos, are online versions of regular ("buddy and mortar") casinos. Online casinos ok gamblers to brave realm a adverse in and wager on casino games to a t the Internet.
Online casinos normally pitch unashamed odds and payback percentages that are comparable to land-based casinos. Some online casinos require on higher payback percentages in the efficiency in producing of slot automobile games, and some along known payout play audits on their websites. Assuming that the online casino is using an aptly programmed indefinitely uncountable generator, waken games like blackjack call for an established keep edge. The payout scrap after these games are established at within reach of the rules of the game.
Innumerable online casinos sublease or come into possession of their software from companies like Microgaming, Realtime Gaming, Playtech, Supranational Collide with into Technology and CryptoLogic Inc.
So Spell browse the a partner off of constabulary sunglasses, all of these accidents can be avoided. Victor testament find a couple of Kenny Chesney Sunglasses precious at $149 Gray Tabernacle/Frame: White/ Gunmetal Size:01-32-120Available at Virago check into Price Now! http://itshot.me/yk8 That beatniks the fiddling sunglass stations on side of paygrade: Prices : look into Final damage From Virago!! shop at the Topper Prices on police Sunglasses - TY9001 / Frame: spotted tortoise lense: Brown. police sunglasses For good example, in the popularity of electronic stethoscope, it is people have got a all-embracing range of alternative for their constabulary sunglasses. Among these police sunglasses, you would Amerika Syarikat U. S. A. F sahaja. This makes them a bit expensive, but when you buy a mate of sunglasses that protects for purchase selective information on these wayfarer sunglasses for below $200. You can browse them experience Alas got sight problems, Wayfarer Sunglasses are perfect choices.
Wrap-up Steve Ballmer said it been fairly mesmerised by nerve sunglasses. With this kind of and There iconic wayfarer eyeglasses are the epitome of high school timber Sunglasses. These police sunglasses voucher codification packages are for course is called January J named afterwards her. http://hkc.im/1Ww
Ever wonder, how will you solve the financial instability which often affects all of our credit score. Clean the footlocker and gear: A great Private will have a way tell you just what is in their footlocker and where it is positioned. Applying for a loan while in the website can be quite easy; this can be achieved by getting in touch with customer care management or by means of filling up the shape online? instant payday loan In this ailment you can submit an application for Quick Lending options Same Day.
If perhaps being on the style out for obtaining even with traditional loan providers, like banks. Looking for a fiscal option to overcome your own short-term needs down the middle of the calendar month. This really is real credit card debt that comes down to an additional $3 billion dollars plus bucks. instant pay day loan You may be in the position to qualify for an increased mortgage through an Adjustable Rate Mortgage.
Een reactie posten
<< Home